Efter semestern brukar många få en impuls att göra någon slags nystart. Skruva lite på tillvaron. Börja med något nytt eller ta tag i något gammalt. Kanske har fem-sex månader med corona-rutiner satt extra starkt strålkastarljus på ett område i ditt liv som borde få en uppgradering.
Vissa har massor av energi att faktiskt genomdriva en förändring. Andra betydligt mindre. Oavsett vilket så blir det lättare att få nya vanor på plats om man är lite ödmjuk inför livets fakta:
Vi har alla för lite tid när vardagen rullar igång.
Vi har för lite ork.
Vi har för mycket som rycker i vår uppmärksamhet.
Våra prioriteringar går upp och ner.
Vår motivation går upp och ner.
Vi har alltid yttre omständigheter som gör det svårt just nu.
Vi har också inre omständigheter.
Vi blir osäkra på om det är värt det.
Vi blir osäkra på om vi klarar av det.
Vi blir osäkra på om vi orkar.
Vi tror att det är svårare än det är.
Tyvärr överskattar vi dessutom hur mycket som handlar om ”vilja” och underskattar hur mycket som handlar om att använda bra verktyg, dvs effektiva förhållningssätt och färdigheter i att förändra vad vi gör och hur ofta vi gör det.
Bra verktyg gör skillnad
Bra verktyg hjälper dig att börja med saker du vill göra på ett sätt som ger dem chans att slå rot. Och överleva. Precis före semestern skrev jag till exempel om hur man kan tänka för att hålla igång med något man mår bra av men ändå har lite svårt med: skala ner ambitionen till ett simpelt grundutförande som fungerar oavsett dagsform, passa in det någonstans i tillvaron där förutsättningarna är som bäst, och lista ut hur man kan få en flygande start.
Hur lätt man kan få nya vanor på plats är inte en medfödd talang given i bestämd dos. Det är något alla kan bli bättre på. Det är något som går att träna upp. Så att sånt du vill få gjort blir mindre krävande, mer givande och lättare att komma ihåg. Och därför blir av.
Det finns mycket bra skrivet om hur man kan gå tillväga. Några böcker jag rekommenderar är:
- Tiny Habits, eller Mikrovanor som är den svenska titeln, av BJ Fogg
- Atomic Habits av James Clear
- Succeed av Heidi Grant Halvorsen
- Smart Change av Art Markman
- Good Habits, Bad Habits av Wendy Wood
Det är kanske lite mastigt att ge sig på allihop, det är nog en bättre idé att kolla om någon av dem fångar ditt intresse lite extra och börja med den.
Du kan annars lära dig en hel del, alldeles gratis, genom att lyssna på podcasts. En frände när det kommer till att förstå och påverka beteende, Samuel Salzer, har sammanställt en bra lista på avsnitt att börja med, här.
Fortsätt också gärna läsa det jag skriver, här, i bite-sized portioner för normalstressade läsare. Prenumera om du vill. Och hör gärna av dig ifall du har något du skulle önska att jag skrev om.
Några texter från i våras:
Ska jag behöva tänka långsiktigt om mig själv mitt i allt?
Därför är det onödigt svårt att hålla ut med något du ”borde”
Vad varma dagar kan lära oss om vanor
Så håller du igång i sommar, med mindre ansträngning

@beteendemekanik på instagram kan vara ett bekvämt sätt att ta del av tankar från den här sidan. Du kan också prenumerera på inlägg, automatiskt till din mejl här (du kan alltid ångra dig sen):