God jul!

Sex av tio firar årets jul annorlunda jämfört med hur de brukar, enligt en undersökning i dagens DN. Jag är en av dem. Oavsett hur du firar, här är tre bra tankeverktyg att ha med sig in i helgerna:

  1. Ta förhandsbeslut. Om något är särskilt viktigt för dig, bestäm dig i förväg för hur du gör verklighet av det: vad ska du göra rent konkret och när du ska göra det? Sådana beslut kallas för implementation intentions. De förvandlar diffusa avsikter, t ex jag vill leka mer med barnen den här julen, till verkningsfulla planer. Formulera dem som OM/NÄR-SÅ-regler: Om barnen vill leka och jag inte är mitt uppe i något superviktigt, så ska jag ge mig hän åt deras lek en stund. När du programmerar dig själv blir det lättare att uppfatta ”startsignaler” och mer naturligt att agera på dem.
  2. Styr situationen – annars styr den dig. Ställ sånt du vill ha mycket av i förgrunden, och placera sånt du vill undvika på större avstånd. Eller utom synhåll. Oavsett om det handlar om dom där lömskt mumsiga små kakorna man vill äta så många av, människor, skärmtid, sällskapsspel, eller vad det nu är. Flytta fram somligt, flytta undan annat – så blir du mindre beroende av tillfälligheter och impulser i stunden.
  3. Var snäll mot dig själv och andra. Försök skapa lite space att bara vara, reflektera och släppa måsten. Ett konkret tips för att skona julfriden är också att komma ihåg att känslor har kort halveringstid. Är det något som inte går som du vill? Släpp det. För all del, notera gärna hur besvikelsen pumpar i kroppen, men låt den vara. Elda inte på den med tankar om vad du eller andra borde gjort, eller att det är ”så typiskt, för att…” Det övergöder en annars flyktig upplevelse och tynger ner den i onödan. Stanna istället upp och bara ta några andetag. Klarar du att låta känslan vara som den är en liten stund – kanske rentav ägnar de där sekunderna åt att observera exakt var du märker av den rent fysiskt (är det i bröstet? i magen? i heta kinder?) – så ebbar den ut. Möjligen snabbare än du tror. Halveringstiden på känslor, som får vara som de är utan extra näringstillförsel, brukar faktiskt inte vara så lång. När du återfått balansen kan du sen välja vad du ska göra, utifrån det som framkallat känslan men nu med bättre perspektiv.

Hoppas du har fina dagar framför dig!

Jag önskar dig en riktigt fridfull och god jul.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com