Så får du sommaren som du vill ha den

Häromdagen var det 1 juni. Liksom varje år fick jag en dikt mejlad till mig, av någon som håller liv i en tradition som min tidigare arbetskamrat Jennie startade för många år sen, för att påminna om att njuta av sommaren. Jag dammar därför av nånting jag själv skrev för ett par år sen, apropå dikten.

Lärodikt den 1:a juni

Var glad min själ för vad Du har,
Nu har Du hundra sommardar
Och denna är den första
När solens lopp sin ända tar
Så har Du nittinio kvar
Och någon blir den största

Ge noga akt på var Du står
Imorgon blir med ens igår
Det går så fort att vandra
Lägg märke till att vad Du får
Är hundra sommardar per år
Imorgon är den andra

–Kajenn (Caj Lundgren)


Hur njuter du?

Njutning kan vara att låta dagarna flyta på och följa sina infall, utan planer. Men många har samtidigt drömmar och förhoppningar om hur sommaren ska bli. Om du tillhör den skaran, kan du förbättra chansen att det faktiskt blir som du önskar.

En uppsjö av forskning visar att dina intentioner lättare blir verklighet när du tänker genom hur du ska implementera dem. Psykologiforskaren Peter Gollwitzer har myntat begreppet implementation intention (någon svensk översättning har aldrig fått fäste) för den här sortens plan. Ditt mål är vad du vill uppnå; din implementation intention är hur du kommer dit.

Vad vi talar om är ett slags förhandsbeslut, som förvandlar en diffus önskan till något mer konkret. Typiskt formulerar man det i en OM/NÄR-SÅ-regel:

  • Om vädret är skönt  ska jag kvällsbada eller göra något annat ute en stund på kvällen.”
  • När barnen sover ska vi prata om saker vi aldrig hinner.”
  • ”Om det inte är regn i väderprognosen ska jag ställa fram träningsskorna och ta en tidig morgonpromenad.”
  • ”Om jag redan har ätit en glass idag ska jag inte köpa en till.”
  • ”Om jag redan har ätit en glass idag och blir sugen på en till, så ska jag köpa en till utan att tveka.”

Så effektiv är en implementation intention

Kanske tvivlar du på att något så simpelt verkligen gör skillnad. Betänk då en brittisk studie om människors träningsvanor. Deltagarna delades in i tre grupper. En grupp fick läsa en broschyr om hjärthälsa och nyttan av fysisk aktivitet, för att bli motiverade att röra på sig. En annan grupp fick läsa samma broschyr men dessutom formulera en implementation intention: när och var skulle de träna? En tredje grupp, kontrollgruppen, fick varken läsa en broschyr eller formulera en plan.

Efter en vecka kollade forskarna hur många som hade tränat i respektive grupp. Det var ingen skillnad mellan kontrollgruppen och den grupp som bara fått läsa broschyren som ökade deras motivation: i den ena uppgav 38% att de tränat, i den andra 35%. Vanliga förklaringar bland de som inte tränat var att de glömt att träna, att de haft för mycket att göra, eller att det helt enkelt inte blev av. I gruppen som hade formulerat en implementation intention var det inte så många som behövde komma på ursäkter: 91% uppgav att de tränat!

Så här gör du

  1. Tänk efter vad du vill. Exempel: Jag vill njuta av umgänget med min familj.
  2. Tänk efter vad du kan göra för att få det du önskar. När och var ska du göra det? När uppstår situationer där du kan välja beteenden som tar dig närmare ditt mål? Exempel: När vi sitter ner tillsammans  ska jag låta bli att pilla på mobilen och istället prata om något vi inte bruka hinna prata om.
  3. Nu har du din implementation intention. Skriv gärna upp den. Häng den på kylskåpet, använd den som bokmärke i boken du läser på kvällarna, lägg in en påminnelse i mobilen eller gör något annat som hjälper dig minnas. Än mer effektivt: berätta om den för andra.

Kom ihåg att njuta, och hur du lättast gör det

Den här sommaren blir inte som andra somrar men vi kan fortfarande forma den utifrån förutsättningarna. Tack Jennie för påminnelsen och Kajenns kärnfulla fina dikt.


@beteendemekanik på instagram kan vara det mest bekväma sättet att ta del av tankar från den här sidan. Du kan också prenumerera på inlägg, automatiskt till din mejl här:

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com