Ta bort bromsklossarna, kom igång med det du vill

We don’t tell ourselves, ’I’m never going to write my symphony.’ Instead we say, ’I am going to write my symphony; I’m just going to start tomorrow.’
– Steven Pressfield i boken The War of Art

Imorgon. Dagen då allt är möjligt. Men sällan sker.

Alla har vi mer eller mindre löst formulerade önskningar och drömmar som vi inte tar tag i.

I alla fall inte just nu. Sen. En annan gång. Jag ska bara…

Varför är det på detta viset? Varför går vi runt med saker vi vill uppnå utan att göra något som tar oss närmare det vi vill?

Tja, det finns många svar. Skulle man stapla all forskning kring psykologiska fenomen som bromsar förändring i en trave så skulle den bli hög som… Jag har ingen aning. Men väldigt hög.

Den allmänna tendensen att fortsätta på inslagna vägar och undvika att fatta nya beslut kallar beteendeekonomer status quo bias – ett begrepp som i sin tur har många undervarianter och släktingar. Förlustaversion handlar t ex om att människor lätt fokuserar mer på vad de har att förlora än vad de har att vinna. (Nobelpristagaren Daniel Kahneman och Amos Tversky undersökte detta för mer än 40 år sen och så sent som i våras fick idéerna starkt, förnyat vetenskapligt stöd genom en stor studie i tidskriften Nature.) Osäkerhetsaversion handlar om att…, tja som det låter, vilja undvika sånt som är osäkert eller okänt. Utmaningar med självkontrollen, dvs förmågan att behärska sina tankar och känslor och ta itu med saker lite oberoende av hur det känns i nuet, drabbar oss alla emellanåt. Sen har vi rädslan att misslyckas. Och rädslan att lyckas. Och perfektionism… Och…

Du fattar. Det finns mycket att snava på för den som överväger en förändring.

De mentala hindren kan vara nog så verkliga, men för att få nya vanor på plats behöver man agera ändå.

Man måste ta ett första steg. Bestämma sig för att testa, även om man kanske är ambivalent och inte vet vad det ska bli av alltihop. Hitta modet och energin, även om man är tveksam. Börja i någon ände, även om man inte riktigt vet om den är helt rätt.

Det finns inget annat sätt.

Bryt ner, formulera, agera

För att sätta förändring i rullning är det klokt att utgå från vad som ger dig energi. Utan inre motivation är det trögt att komma igång och trögt att fortsätta. Sånt du ”borde” men faktiskt inte vill har enorma bromsklossar framför hjulen. Den förändring du söker måste inte kännas alltigenom underbar från start, men du måste ha en uppriktig egen vilja att i alla fall börja experimentera.

En annan bromskloss är otydlighet. Gör dina idéer tydliga. Vad skulle du kunna testa, rent konkret, som kan ta dig närmare dina mål? Så länge din ambition är abstrakt – ”jobba mindre”, ”jobba mer”, ”leva nyttigare”, ”vara gladare” – är risken att du inte ger dig själv tillräckligt tydliga instruktioner för att veta vad du faktiskt ska göra. Det måste bli mycket mer specifikt. Vad exakt skulle du kunna prova att göra? Bryt ner, formulera, agera.

Om jag är missnöjd över att jag sover för lite: ska jag lägga mig en halvtimme tidigare, sova längre på morgonen, se till att jag inte störs lika mycket på nätterna, eller vad..? Målet är att gå från en vag idé till något konkret att börja experimentera med.

Ta inte första bästa tanke som dyker upp i huvudet. Den kan vara helt rätt, men den kan lika gärna vara något du fått för dig att du ”borde” eller något du vet att många andra gör men som kanske inte är rätt för just dig. Klura hellre på tänkbara alternativ. Lista många idéer, utan att censurera dig själv. Vad skulle kunna passa dig att göra, som tar dig närmare ditt mål? Rikta dina tankar mot sånt du tycker är kul och givande. Tillåt dig att skriva även såna idéer som kanske känns knasiga eller orealistiska. Får du ner dem på papper kan de knådas till något genomförbart.

Ha en hypotes och våga pröva den

Utifrån din långa lista med tänkbara saker att testa behöver du sen välja något att börja med. Hur du ska välja..? Det kan man ha lite olika syn på.

Ett spår är att vara systematisk. BJ Fogg, som är en auktoritet inom beteendeförändring jag verkligen gillar och respekterar, menar att det är helt avgörande att göra ett genomtänkt val. Hans recept är att utvärdera idéer i termer av 1) hur effektiva de är och 2) hur lätt det känns att agera på dem, praktiskt och mentalt. För var och en av idéerna bör du alltså fråga dig själv hur bra den är på att ta dig närmare du det du vill och hur lätt den känns att genomföra.

I princip håller jag med Fogg. Klart man ska välja något som funkar och som man vill och kan göra!

Men, låt bara inte utvärderingen växa till en större övning än du orkar med. Om alltihop börjar kännas som ett komplext jätteprojekt – vilket det inte behöver vara, du kan säkert bli klar på mindre än tio minuter, men det kanske inte känns så när du sitter med din lista på idéer – så krånglar du till det för mycket. Risken är allt drar ut på tiden och du fortsätter vara kvar i att tänka på att göra något istället för att faktiskt göra det.

Det andra spåret är att vara intuitiv. Välja något på magkänsla (”vad ger mig energi när jag tänker på det?”) och bara börja. Att ta det första steget får något att hända. Vi upptäcker nya saker om det vi tar itu med och om oss själva. Baksidan är att du kan råka satsa på fel häst och köra fast, eller ge dig ut på en väg som är krokigare än den skulle behöva vara. Men samtidigt minskar du risken att bli handlingsförlamad. Du sätter något i rullning som ger dig kunskap och energi att fortsätta. Detaljerna kan du alltid ändra när du väl är på väg.

Vilket av spåren som är bäst för just dig vet jag inte. Känn efter! Väljer du den systematiska vägen, tänk på att inte fastna i oändlig research och beslutsångest. Väljer du den intuitiva vägen, tänk på att vara öppen för att prova andra alternativ – utan att döma ut hela projektet! – om din magkänsla råkar leda dig till något som inte visar sig funka så bra. Det viktiga är att du prövar din hypotes.

Så. Har du någon symfoni inom dig som väntar på att få komma ut? Finns det något du länge velat förbättra i ditt liv? Låt inte ”imorgon” bli synonymt med aldrig. Om det finns något du själv verkligen vill förändra. Börja experimentera!

@beteendemekanik på instagram kan vara ett bekvämt sätt att ta del av tankar från den här sidan. Du kan också prenumerera på inlägg, automatiskt till din mejl här (du kan alltid ångra dig sen):

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com