Börja sommaren med nya vanor du ”borde” ha? Tänk på detta först.

Vilka impulser får du när du tänker på något du borde komma igång med, men ändå inte riktigt vill?

Motstånd. Stress. Oro. Irritation. Prestationsångest. Trötthet. Jag-gör-det-sen. Jag-gör-det-imorgon. Vi-får-se-när-jag-gör-det. Jag-gör-det-inte-nu. Jag-gör-det-kanske-om-jag-måste-men-bara-halvhjärtat..?

Om du är inne på att utnyttja den här speciella tiden i ditt liv för att forma nya vanor kan impulser som de här ställa till det.

Psykologerna Allan Zuckoff och Bonnie Gorscak kallar dilemmat för the pressure paradox. Känslan av att vara trängd och tvungen är inte bara oskön, den kan i sig vara ett hinder mot förändring. När andra människor, eller stränga röster inom oss själva, blir alltför påstridiga är risken stor att vi stänger av. Att känna sig pressad förgiftar den egna viljan.

Paradoxen är ett av många uttryck för det som beteendevetare i femtio år studerat under begreppet reaktans. Som förälder är det ett fenomen som brukar kunna vara lätt att framkalla. Glömmer jag ge min son känslan av att ta vissa beslut själv är risken att jag får äta upp det. Handsken är kastad. Ett enkelt bestyr som kunde varit avklarat på 30 sekunder förvandlas till mental brottningsmatch. Kan själv. Du bestämmer inte över mig. Jag tänker minsann inte.

Minska pressen, öka möjligheterna

Stora omställningar ruskar om gamla vanor och ger skäl att fundera på nya. Gott så. Men känner du dig trängd och tvungen när du tänker på något du ”borde” ta tag i är det en varningsklocka. Risken är att du-gör-det-sen. Du-gör-det-imorgon. Vi-får-se-när-du-gör-det.

Bättre då att ge dig själv lov att tänka fritt kring vad du vill göra för att må bra. Förpassa inre och yttre tjat om vad du ”borde” till bakgrunden. Vad vill du göra? För att få startfart i en förändring, vilken den än må vara, är det en bättre utgångspunkt.

Sånt du vill är sånt som ger dig energi att börja. När du funderar i de banorna får du säkert en del idéer. Leta bland dem för att hitta sånt som kan fungera både för jag-nu och jag-sen; sånt som känns bra på kort sikt och ger dig en bra riktning på lång sikt. Det är där du ska vara! Inte där du ”borde”.

Du behöver inte förändra någonting alls. Om du inte själv vill. Den enkla insikten menar Zuckoff är nyckeln till att släppa in luft och börja ta sig ur the pressure paradox. Taget ur sitt sammanhang låter det kanske platt och dumt, jag vet inte, men för mig ligger det en ganska djup sanning där. Du behöver inte förändra någonting. Om du inte själv vill.


@beteendemekanik på instagram kan vara ett bekvämt sätt att ta del av tankar från den här sidan. Du kan också prenumerera på inlägg, automatiskt till din mejl här:

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com