Färska tips för kloka beslut, från Barack Obama

Stress och knepiga beslut ända in i kaklet? Så var det för president Obama också. Varje dag. Hela tiden. Riktigt knepiga grejer dessutom. Omöjliga val. Inga beslut som landar på presidentens bord är enkla, dom har någon annan redan tagit hand om.

För några veckor sen skrev jag, på begäran, om hur lilla jag försöker tänka när jag behöver fatta beslut när det inte är självklart vad som blir bäst.

Nu har Barack Obama skrivit om samma sak.

Jag förutsätter att det är en tillfällighet. (Om inte den som ställde frågan till mig har oväntat bra kontakt med ex-presidenten och ställde frågan till oss båda. Men… nja.)

Hursomhelst, med mina egna funderingar i färskt minne var det intressant att läsa hur någon med svart bälte i beslutsfattande tänker.

Här är fem punkter jag tar med mig från Obamas beskrivning av hur han tar sig an svåra beslut, som du kanske också har nytta av:

  1. Svåra beslut handlar om sannolikheter. Det är därför omöjligt att vara helt säker på att det blir rätt. Acceptera ovissheten.
  2. Istället för att bli handlingsförlamad i jakten på det perfekta beslutet (som inte finns), eller att ge upp helt och börja använda sin magkänsla lite väl vårdslöst, se till att du har en bra beslutsprocess. Lita sen på processen. Känslan är befriande.
  3. Utgå från fakta, tänk över vad du försöker uppnå och väg allting mot dina principer.
  4. Lyssna på dom som kan bidra med kunskaper och perspektiv.
  5. Skapa utrymme att tänka. Men också utrymme att låta problemet vila och ge dig själv chansen att ladda batterierna och vara en balanserad beslutsfattare.

Good stuff.

Allra bäst gillar jag kanske hur Obama avrundar sin artikel:

The best we can do is find a framework that helps us consider our choices, knowing that there may not be one perfect answer. That way, we can rest a little easier knowing that did the best we could in the circumstances, come what may.

It’s not always clean and straightforward. But as my mother would say to me, “The world is complicated, Bar. That’s why it’s interesting.”

Förtröstansfulla ord för alla oss som då och då har det körigt och har knepiga beslut att fatta.

Men det är ändå rätt skönt att inte vara president, kan jag tycka.

@beteendemekanik på instagram är ett rätt bekvämt sätt att ta del av tankar från den här sidan. Du kan också prenumerera på inlägg, automatiskt till din mejl här (du kan enkelt ångra dig senare om du skulle tycka det spårar ur):

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com