Tänker du att du borde ta tag i dig själv? Tänk ett varv till.

När tillvaron förändras rejält improviserar vi fram lösningar. Över tid faller sen saker på plats. Vi börjar hitta standardsvar på frågor och utmaningar. Det ”nya” börjar glida över i det som ”bara är så”.

När känslan av kaos sjunker undan kan det bli mer plats att fundera på vad jag-sen mår bra av i det långa loppet, inte bara vad jag-nu behöver i stunden. Pandemin sätter igång tankar. För en del handlar tankarna om saker man kanske borde ta tag i.

Man borde börja springa. Man borde ta det lite lugnare. Man borde göra nåt vettigt av sitt liv. Man borde läsa fler klassiker. Man borde laga mer mat från grunden. Man borde hitta en ny hobby. Man borde…

I grund och botten är det väl positivt att ta chansen att reflektera över vad som behövs för att må bra. Och vilka förändringar som skulle kunna göra livet ännu bättre. Men att vi vet vad vi borde göra har en ganska lös koppling till att vi faktiskt kommer igång och gör det. Det är basic inom de områden jag kan en del om, beteendevetenskap och marknadsföring.

Fråga dig själv om du kommer någon vart genom att fundera på vad du borde. Är det mer fruktbart att fundera på vad du vill?

Kanske verkar det som en lek med ord, men det finns viktiga skillnader mellan hur du förhåller dig till vad du borde och vad du vill.

Borde, det signalerar motstridiga viljor och tvekan. Kanske också press på dig själv, kopplat till andra människors förväntningar? Negativa känslor.

Vill, å andra sidan, det handlar om var just du hittar mening och välbefinnande. Framåtlutning. Positiva känslor.

Negativa känslor, i en eller annan form, har många av oss tillräckligt av i dessa tider. Mer behövs inte. Och deras värde när det kommer till att skapa bestående förändring är begränsat.

Försöker du förändra något du borde, får du vinden i ansiktet. Det blir lättare att börja och roligare att fortsätta om du kan utgå från något du faktiskt gör av fri vilja. Kan du omformulera det du borde till något du vill? Kan du hitta synonymer eller alternativ som du inte ryggar tillbaka inför? Det är där får du energi.


@beteendemekanik på instagram kan vara det mest bekväma sättet att ta del av tankar från den här sidan. Du kan också prenumerera på inlägg, automatiskt till din mejl här:

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com