Ett bra tillfälle för nystart?

It’s a new dawn / It’s a new day / It’s a new life for me / I’m feeling good

Sjunger hon om ”the fresh start effect”, Nina Simone..? Känslan fångar hon iallafall. Den känsla av att en ny morgon gryr, med nya förutsättningar, som ger kraft att förändra saker till det bättre. Nu jäklar.

Man ska inte fnysa helt åt det där. Ditt nya jag är faktiskt mer uppnåeligt vid vissa tidpunkter än andra. Nyårsafton, födelsedagar, terminens/månadens/veckans första dag osv. Liksom vid livets naturliga skiften: byta bostad, få ett nytt jobb, osv. Komma tillbaka från semestern.

Milstolparna ger oss chans att nollställa mentalt och gör det lättare komma igång med nytt.

Värt att fundera på.

Hade det inte varit för att smittspridningen just nu åter pekar uppåt i delar av landet hade vi haft ett naturligt fönster för en mega-nystart runt hörnet, efter all denna tid med covid. Men… tja. Förr eller senare är vi iallafall där. (No jinx.)


Lästips:

Dai, Milkman & Riis (2014): ”The Fresh Start Effect: Temporal Landmarks Motivate Aspirational Behavior”, i Management Science

…eller första kapitlet av den mer lättlästa ”How to change” av Katy Milkman

Lyssningstips:

”Feeling good”, med Nina Simone

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com